papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.Siis ihan kaikki kyyhkyt? Myös naurukyyhkyt ja timanttikyyhkyt?

lainaus MMM:ltä

Siipikarjan ja useiden muiden lintujen rekisteröinnistä tulee uusi asetus marraskuun alussa. Siipikarjan, viesti-, näyttely- ja koristekyyhkyjen sekä riikinkukkojen pitäminen pitää ilmoittaa rekisteriin viimeistään huhtikuun 2011 loppuun mennessä.

Tietoa tarvitaan sekä elinkeinotoiminnasta että pienmuotoisemmasta harrastuspohjaisesta lintujen pitämisestä. Asetuksen avulla estetään esimerkiksi lintuinfluenssan ja newcastlentaudin leviämistä. Asetus helpottaa myös varautumissuunnitelmien tekemistä sekä ihmisille ja eläimille yhteisten tautien, kuten salmonellan, esiintymisen valvomista.

Siipikarjalla tarkoitetaan kaikkia lihan, munien tai muiden tuotteiden tuottamiseksi kasvatettuja ja tarhattuja lintulajeja, kuten kanoja (broilerit, munivat kanat ja koristekanat), kalkkunoita, hanhia, ankkoja, viiriäisiä, helmikanoja ja strutseja. Siipikarjaan kuuluvat myös tarhatut riistalinnut, kuten fasaanit, sorsat, teeret, metsot ja pyyt.


Eli KAIKKI, ei väliä, mikä kyyhky kyseessä
CAG Ukko, MA Rapa, YNA Nooa, SM:t Clara & Lawrence

viesti-, näyttely- ja koristekyyhkyjen
Eli KAIKKI, ei väliä, mikä kyyhky kyseessä
taitaa kuitenkin olla niin, että vain kalliokyyhkyn kesyrodut ovat rekisteröintivelvoitteisia.
E Burke:"nobody made a greater mistake than he who did nothing because he could only do a little"

eikös koristekyyhkyt kata kaikki lemmikkikyyhkyt mukaanlukien mm. timanttikyyhkyt, kun ihan yhtälai ne sairastuvat new castleen kuin kalliokyyhkyt. Mikä järki koko hommassa on, jos jotkin kyyhkyt ei kuulu rekisteriin, mutta ovat ihan yhtälai alttiita virukselle ???
« Viimeksi muokattu: 27.10.10 - klo:00:15:02 kirjoittanut Jonne »
CAG Ukko, MA Rapa, YNA Nooa, SM:t Clara & Lawrence

eikös koristekyyhkyt kata kaikki lemmikkikyyhkyt mukaanlukien mm. timanttikyyhkyt,
koristekyyhkyiksi kutsutaan näyttelyrotuisia kyyhkyjä tai niiden sekoituksia.
Lainaus
kun ihan yhtälai ne sairastuvat new castleen kuin kalliokyyhkyt. Mikä järki koko hommassa on, jos jotkin kyyhkyt ei kuulu rekisteriin, mutta ovat ihan yhtälai alttiita virukselle ???
sairastuvathan ja levittävät monet muutkin linnut esim. papukaijat. mutta joo voisivat ehkä hieman selvemmin ilmaista tarkoituksensa. noilla rajauksillahan eivät listaan kuulu luonnonvaraiset kyyhkyslajit kuten timanttikyyhky, mutta minä laskisin niihin naurukyyhkyn. kanojakaan ei ole eroteltu niiden "käyttötavan" mukaan. kanoihin kuuluvat niin domestikoidut kuin villikanalajitkin.
E Burke:"nobody made a greater mistake than he who did nothing because he could only do a little"

Viimeisinhän new castle oli nimenomaan se, mikä levisi kyyhkyissä, mutta ei tartu papukaijoihin... Tarttuu kuitenkin kait kaikkiin kyyhkylajeihin. Eihän tuossa koko hommassa ole järkeä, jolleivat selkeästi tee linjaa, että kaikki. Taitaa olla kyseessä taas vaihteeksi juttu, kun viranomaiset vaan hutkivat tutkimatta, eivätkä ole edes selvillä, mitä kaikkea suomesta löytyy lajeina ::)
CAG Ukko, MA Rapa, YNA Nooa, SM:t Clara & Lawrence

Taitaa olla kyseessä taas vaihteeksi juttu, kun viranomaiset vaan hutkivat tutkimatta, eivätkä ole edes selvillä, mitä kaikkea suomesta löytyy lajeina ::)
Omaankin - joskin hyvin harjaantumattomaan - korvaan tämä kuulostaisi loogiselta.

Henkilökohtaisesti varsinkin tämän lauseen: "Asetuksen avulla estetään esimerkiksi lintuinfluenssan ja newcastlentaudin leviämistä." vuoksi olen melko varma, että tarkoittivat ihan kaikkia, mutta sattumalta nimesivät "lintutyypit" vähän väärin siten ettei se muka koskisi kaikkia Suomessa esiintyviä, lemmikkinä pidettäviä kyyhkyjä. Vaan kyllä melko varmasti koskee.. Tai siis, olisihan se tosiaan vähintäänkin todella outoa, jos muutamaa kyyhkylajia ei koskisi, mutta ihan viimeistä myöten kaikkia muita kyyhky- sekä siipikarja lintuja ehdottomasti koskisi.

Ja vieläpä siksi että estettäisiin jonkun todella helposti leviävän, kuolemaan johtavan taudin leviäminen - mikä niin merkittävä syy tekisi näistä kyyhkyslajeista poikkeuksen? ???

No, spekulointia, spekulointia.. Mitäs minä tästä tietäisin :-X
I'd fly above the trees, over the seas in all degrees.. To anywhere I please.

- mikä niin merkittävä syy tekisi näistä kyyhkyslajeista poikkeuksen? ???
varmaan se, että niitä pidetään samoin kuin papukaijoja... pääasiasas sisätiloissa, erossa siipikarjasta.
ihmettelen kun eivät listannet sitten muitakin lemmikkilintuja, kun kuitenkin tuontiluvan yksi ehto on, ettei tuontilintuja saa viedä koskaan tilalle missä harjoitetaan siipikarjankasvatusta.
Lainaus
"Asetuksen avulla estetään esimerkiksi lintuinfluenssan ja newcastlentaudin leviämistä."
miksi muuten 1996 oulun yliopiston eläintarhalla kaikki linnut, olivat ne sitten olleet tosiinsa yhteydessä tai eivät, tapettiin helsingin rautatietorilta tuotujen kyyhkyjen newcastlen vuoksi, mutta rautatietorin kyyhkyille ei tehty mitään. toisaalta taas korkeasaaren sairas lapasorsa ei saanut aikaiseksi koko korkeasaaren lintukannan teurastusta.
E Burke:"nobody made a greater mistake than he who did nothing because he could only do a little"

Meinataanko termillä "viiriäiset" lajia (Viiriäinen Coturnix coturnix) vai viiriäiset (Coturnix)-sukua, jolloin tähän kuuluu lemmikkinä pidettävät lajit mm. siniviiriäinen ja japaninviiriäinen?
« Viimeksi muokattu: 28.10.10 - klo:15:09:32 kirjoittanut Lintunen »

Meinataanko termillä "viiriäiset" lajia (Viiriäinen Coturnix coturnix) vai viiriäiset (Coturnix)-sukua, jolloin tähän kuuluu lemmikkinä pidettävät lajit mm. siniviiriäinen ja japaninviiriäinen?
jos pelkästään coturnix-suku, niin silloin jäisi taas esim. uudenmantereen viiriäiset (mm. colinus) kokonaan pois, joten epäilen että tarkoittaa kaikkia viiriäisiä sukuun katsomatta. japaninviiriäinen on selkeä siipikarja, mutta missään ei kyllä siniviiräistä kasvateta lihan ja/tai munien takia, eikä sitä oikein voi pitää edes riistalintuna, joten se vois olla poissuljettu, koska määritelmähän meni: "Siipikarjalla tarkoitetaan kaikkia lihan, munien tai muiden tuotteiden tuottamiseksi kasvatettuja ja tarhattuja lintulajeja" ja sitten oli rimpsu esimerkkejä. sieltä puttui esim. nadu mikä varmasti on ilmoitettava (koska selkeesti siipikarjaa, vaikka onkin lemmikkinä yleinen), muut lajit olivat kesykyyhky (mun mielestä) ja riikinkukko (ilmeisesti taas kaikki lajit).
pikkasen tuntuu että laatijat ovat keskenään arvuutelleet mitä lajeja oikeastaan suomesta löytyy ja listannet niitä sen kummemmin perehtymättä asiaan. pari viikkoa sitten iltalehdessä e-s läänineläinlääkäri kertoi, että koko suomessa on 20 paikassa riikinkukkoja, mistähän sen tuon keksi.

elikkä minun mielestä:
- riikinkukot
- kesykyyhkyt
- siipikarja, pääsääntöisesti lihan, munien tai.... tuottamiseen kasvatetut/tarhatut lajit.
- tarhatut riistalinnut

yksinkertaisempaa olis ollut, kun selkeesti olisi sanottu, etenkin jos ei haluta poikkeuksia, että kyyhkylinnut, kanalinnut ja vesilinnut on ilmoitetta.
E Burke:"nobody made a greater mistake than he who did nothing because he could only do a little"

Nyt sitten varmistui tämäkin asia.
Soitin äskettäin eläinlääkintäylitarkastaja Ulla Joutsenlahdelle, ja hän vahvisti mitä alussa Jonne arvelikin:
Välittämättä siitä mitä sivulla nyt lukee vähän harhaanjohtavasti, mukaan lukeutuu siis kaikki kyyhkyslinnut, kaikki kanalinnut, ja kaikki vesilinnut joita ihminen pitää hallussaan, ja riippumatta siitä elääkö lajeja myös luonnonvaraisena, vai vain ihmisen jalostamina ja/tai lemmikkeinä.

Ulla itse on kirjoittanut tämän maa- ja metsätalousministeriön sivuilla olevan tekstin, ja hän kertoi että kyseinen lista ei tosissaan ole vielä valmis ja kerro ihan kaikista asetukseen kuuluvista lajeista, mutta sitä tullaan tarkentamaan. Kaikkia näitä, ihmisen hallussa, tuotantoon, tai lemmikkinä pidettyjä lajeja sillä kuitenkin tarkoitetaan.
Lisäksi hän vahvisti senkin, että tämä koskee kaikkia, koska sillä ei olisi mitään virkaa jos vain esim. pari kyyhkyslajia otetaan mukaan mutta ei muita, kun puhutaan näistä vaarallisista taudeista jotka voivat tarttua kaikkiin lajeihin.

Asetus koskee myös niitä joilla on vain yksi lintu, kyyhkys-, kana-, ja vesilintuja joita pidetään ainoastaan sisätiloissa, ja/tai joita ei käytetä munien- tai lihantuotantoon. :)

Kysyin vielä lopuksi miksi lemmikkilinnut ja papukaijat eivät sisälly tähän, ja hän kertoi että niille on omat asetuksensa maa- ja metsätalousministeriön laatimana, lisäksi ymmärsin että lisääkin saattaa olla tulossa.
« Viimeksi muokattu: 29.10.10 - klo:13:29:12 kirjoittanut GoldieC »
I'd fly above the trees, over the seas in all degrees.. To anywhere I please.

sivulla nyt lukee vähän harhaanjohtavasti
vai vähän! sehän on aivan muuta, mitä on kirjoitettu. paree olisi laittaa vaan rekisteröintivelvoite kaikkiin lajeihin käyttötarkoituksesta riipumatta.
« Viimeksi muokattu: 29.10.10 - klo:14:38:11 kirjoittanut jm »
E Burke:"nobody made a greater mistake than he who did nothing because he could only do a little"